Moderne mennesker lider ofte av et høyt stressnivå og hektiske hverdager. Det bringer nervesystemet inn i kronisk sympatisk modus, hvor kroppen ikke har de ressursene den trenger for å reparere seg selv.
Hvordan snu denne destruktive trenden, som er en stor belastning for helsa?

Kronisk stressa?

I min verktøykasse som livsveileder, yoga, meditasjon og spirituell lærer er det mye å velge mellom av verktøy og kunnskap for å redusere stress. Og det er ofte en kombinasjon som fungerer aller best.

For å belyse underliggende årsaker til kronisk stress og ulike kombinasjoner av verktøy har jeg laget et helt eget kurs for å redusere stress og ta tilbake hvile som superkraft! (kurset kommer 3. mai – få beskjed ved å legge igjen navn og mail her – en del av kurset er helt GRATIS).

Motivasjonen for å lage dette er fordi det er et stort tema, som fortjener et eget kurs ettersom det er så mange mennesker som lider av ubalanse i nervesystemet.

Hvis vi skal dra ut EN ting fra kurset «hvile som superkraft» og alle verktøy jeg har lært om stressreduksjon gjennom 7 år med personlig- og spirituell utvikling kommer det ut en vinner:

UTISETA og skogsbad for dyp kontakt med naturens rytmer.

Hvordan finne inspirasjon i trær? De kan være gode venner full av innsikt og visdom! I denne videoen har jeg en spennende samtale med min gode venn og kollega Yasmine Gòmez-Salazar hvor vi forteller mer om vår erfaring med å gå i dyp resonans med trær (som en del av skogsbad) og vår erfaring med dette… med blant annet mindre stress og følelse av ensomhet.

Skogsbad som medisin!

Ved et søk på google kommer det opp veldig mange ulike forklaringer på utiseta. Blant annet at utiseta fra det eldgamle Island betyr «powering down» eller slå av på norsk.

Et mer moderne ord som overlapper en del av betydning er skogsbad. Japanerne kaller det for Shinrin-yoku, og effektene av dette er faktisk veldig godt studert! De har blant annet funnet ut av skogsbad kan føre til:

 • Redusert stressnivå
 • Lavere blodtrykk
 • Mer energi
 • Bedre søvn
 • Økt kreativitet
 • Mindre frustrasjon, angst og depresjon

Dybdeinformasjon om skogsbad og kilder til de ulike forskningsresultatene finner du på denne siden: https://www.wanvig.no/skogsbad-er-var-viktigste-medisin/ 

Fra sjamanens perspektiv (som er en del av mitt perspektiv som spirituell lærer og utdannet sjaman) er det selvfølgelig også mange andre positive effekter av det å tilbringe tid ute i naturen uten agenda:

Det gir muligheten til å skape en dyp kontakt med moder jords helbredende rytmer, observere ulike dyr og forstå hva de kanskje kan lære oss, oppdage skjønnheten i naturens ulike aspekter, innsikt i de naturlige svingningene mellom yin og yang, kontakt med trærnes dryader (også kaldt vektere) og andre vakre vesener i naturen (som vi ikke kan observere med våre fem sanser, men med våre ESP-sanser – mer om dette i en senere artikkel).

Ved å forstå hvor vi kommer fra, som jo er naturen og moder jord – kan vi mennesker også forstå oss selv på en bedre måte. Den viser oss fasitsvarene på sunne og naturlige rytmer for et godt og sunt liv! Naturen kan vise oss veien tilbake til oss selv, vår essens og virkelige behov.

Det moderne menneskets automatiske programmer

Utiseta er en eldgammel form for meditasjon ute i naturen. Det betyr å roe ned tempoet og gi seg selv tillatelse til å bare være til for en liten stund i kontakt med naturen.

For det moderne menneske kan dette være en ganske vanskelig øvelse! Når jeg startet med skogsbad for mange år siden fant jeg det veldig vanskelig å skulle gjøre ingenting. Det å tillate meg selv å bare være til. Noe av den indre dialogen som dukket opp i mitt hodet var:

 • Dette har jeg ikke tid til!
 • Noe som meningsløst å gjøre INGENTING
 • Tida må da bli brukt til noe PRODUKTIVT
 • Jeg har så mye å gjøre at dette kan jeg ikke sløse bort tid på
 • Jeg er ikke et godt menneske når jeg bruker tid på å gjøre ingenting
 • Det kommer for mye URO når jeg er stille med meg selv

Hvis du velger å kaste deg ut i denne øvelsen og teste ut hvordan utiseta kan påvirke livet og helsa di, kan det være at du støter på noen av de sammen automatiske programmene som gikk på repeat i min hjerne. Disse automatiske programmene har veldig mange mennesker med seg fra samfunnet vi er en del av. Der har vi lært opp til at vi skal være produktive og effektive!

Det viktigste er å ikke gi opp på veien, denne indre dialogen vil etter hvert roe seg ned når du blir mer vant til å tilbringe tid i stillhet med deg selv og naturen. Underbevisstheten blir vant til øvelsen og har mindre grunn til å komme med alle disse tankene!

Hvis du har psykiske diagnoser eller andre alvorlig lidelser burde du høre med din behandler om dette er en god øvelse for deg og ha veiledning underveis. Det kan være en intensiv øvelse hvor du har behov for hjelp til å bearbeide tanker og følelser som kanskje dukker opp. 

Hvordan gjøre utiseta?

Aller først: tillat deg selv å gjøre det til din tid, med god samvittighet som en investering i egen helse. Dr. Lohninger, en dyktig lege som er ekspert i menneskets nervesystem, er veldig klar på at ubalanse i det autonome nervesystemet er en grunnleggende faktor i nesten all form for kronisk sykdom. Det å investere litt tid for å ta vare på og balansere nervesystemet ditt er en særdeles god investering i egen helse!

Sett telefonen på flymodus eller legg den igjen hjemme. Gå inn med en innstilling om at du ønsker å åpne deg opp for naturen hvor det er lov til å roe ned tempoet og bare være til.

Finn deg et sted i naturen du liker. Det kan være i skogen, ved havet, på fjellet eller i en park. Sett deg ned på et sted du trives og kan finne en behagelig sittestilling. Jeg har ofte med meg et sitte- eller liggeunderlag, og godt med klær når det er kaldt ute.

Ta noen gode dype pust. Jeg foreslår at du bruker denne formen for pust i din utiseta.

Legg oppmerksomt merke til det som skjer rundt deg i naturen. Hvordan er vinden? Lyset og sola? Hva hører du? Kjenner du noen smaker? Hvordan føles bakken du sitter på? Forsøk å bare legge merke til alt det som skjer rundt deg. Tillat deg selv å kjenne på naturen og kanskje gå i enda dypere kontakt med rytmene og ressursene som finnes der.

Det er opp til deg hvor lang tid du vil tilbringe i utiseta. Det kan være fem minutter, en halvtime eller lenger. Begynne gjerne med fem minutter og tren deg gradvis opp derfra. Dette er som å trene opp en muskel om du aldri har gjort utiseta eller meditasjon tidligere.

Øvelse gjør mester – ikke gi opp!

I begynnelsen vil det mest sannsynlig oppleves som ganske utfordrende å gå i dyp kontakt med naturen og det som skjer rundt deg.

Rett og slett fordi det er uvant. Etter hvert som du trener opp evnen til å gå i resonans med naturens rytmer, jo enklere vil det bli! Og desto mer kan du kjenne på en dyp kontakt og tilhørighet til moder jord (naturen).

Med trening kan du oppleve mer og mer sinnsro i denne øvelsen, en dypere kontakt med deg selv og din essen og kanskje etter hvert oppleve en tilhørighet til naturen som gjør at du aldri vil være alene.

Utiseta kan gjøres i den naturen som er tilgjengelig i ditt nærområde. Kanskje det er i en park ved foten av et tre. Noen er helårsbadere og nat det i sjøen. Andre liger seg best på fjelle eller i skogen. Det viktigste er at du finner det du trives med! Hvor du kan tillate deg selv å bare sette deg ned og legge merke til naturen rundt deg. 

Utiseta – en gave til helsa di?

Jeg håper denne artikkelen kan være til inspirasjon for å teste ut hva utiseta kan gjøre for deg og ditt liv! For meg har det åpnet opp en helt ny verden av tilhørighet, dyp indre ro og balanse. Det er en så fantastisk god følelse å få lov til å bare sitte ute, gå i dyp kontakt med naturen og min essens.

Det kan gi en ny dybde og fargespekter til livet.

Mine gode venn og kollega Cathrine Emilie forteller om sin erfaring med skogsbad og utiseta i dette intervjuet. «I løpet av noen måneder har Cathrine Emilie klart å finne veien ut av en stor livskrise preget av bla. dyp depresjon (major depression disorder), sosial angst, selvskading og utbrenthet. En viktig del av behandlingsopplegget var daglige skogsbading.» Hør intervjuet her: https://www.wanvig.no/skogsbad-er-var-viktigste-medisin/

Hvis du ønsker mer inspirasjon til å gå inn for å bli en skogsbader anbefaler jeg intervjuet på det varmeste!

I samme artikkel skriver min lærer og mentor, Pål-Esben Wanvig om skogsbad som vår viktigste medisin, hvor du får enda mer innsikt i forskningsresultater på skogsbad, hva sjamanisme er og hvordan moder jord er vår viktigste lærer og helbreder.

Bildet er fra kurset NaturaFeminina, hvor vi har et stort fokus på å gå i dyp kontakt med moder jorde helbredende og naturlige rytmer! I tillegg til undervisning og øvelser for problemer kvinner i dagens samfunn ofte opplever som blant annet kronisk dårlig samvittighet, høyt stressnivå, smerter i kroppen og hodepine.

En reise med naturens rytmer i fellesskap!

Min erfaring er at det ofte kan være vanskelig å sette i gang med ting alene. Holde motivasjonen oppe over tid! Spesielt for å gjøre gode ting for vår egen fysiske og mentale helse. Derfor ønsker jeg å inviterer deg inn til et fellesskap hvor vi kan motivere og inspirere hverandre.

I denne facebookgruppa ligger det to videoer med introduksjon og guided meditasjon med utiseta:

indre glød, inspirasjon og yoga med Mari – https://www.facebook.com/groups/428084188016820 

I videoene gjør vi øvelsen på en litt annen måte en beskrevet ovenfor, så det er helt okei om du sitter hjemme i stua. Det er øvelse slik at du etterpå kan ta det med ut i naturen og bruke det i hverdagen.

Jeg håper vi sees til en spennende reise i et nærende og inspirerende fellesskap!

 

Share This