Jeg har hørt på en norsk podcast som tar opp temaet sunn munn – god helse… og det gjorde meg engasjert!

Det er den første norske podcasten jeg har funnet som tar opp sammenhengen mellom munnhelse og generell helse! Jeg er imponert over at Ingefær podcast er villig til å ta opp temaet.

I Norge har vi snakket lite om dette, og det er sjeldent jeg hører nordmenn som er opptatt av helse og livsstil snakke om sammenhengen mellom munn og resten av kroppen.

Sammenheng mellom munn og kropp?

Sara Lossius forteller akkurat dette… hun har en av norges største helsepodcaster, men har ikke tenkt på sammenheng mellom munn og kropp.

Vi er lært opp til at munnen er et kapittel for seg selv… uvahengig av resten av kroppen. Det som skjer i munnhulen har ingenting med resten av helsa å gjøre.

Jeg har gjennom egen erfaring oppdaget at det ikke helt stemmer…

For noen år siden gikk jeg til tannlegen med mistanke om hull i bakerste jeksel. Jeg hadde hatt smerter over lenger tid, og begynte å bli frustrert. Tannlegen sjekket munnhulen og alle tenner – alt var tipptopp! …og jeg hadde fortsatt smerter.

Dette satte meg ut på min reise i å gjøre undersøkelser, skape erfaring og etterhvert veilede andre mennesker i forbindelse med munnproblemer, inflammasjon og hvordan finne gode løsninger på problemer med helsa.

Tidligere har jeg delt min erfaring om temaet og resultatene av flere år med research i 3 artikler:

https://marianfinsen.com/kavitasjon-utmattelse/

https://marianfinsen.com/behandle-kavitasjoner/

https://marianfinsen.com/helseflyktning/

Ingefær Podcast

I episoden sunn munn, god helse snakker Sara Lossius og professor Bente Brokstad Herlofson om flere interessante temaer.

Blant annt sykdommer som kan påvirker munnhulen, bivirkninger av medisiner som kan påvirke munnhelse og hvordan ta vare på tennene… men et viktig spørsmål mangler i mine øyne «kan årsaken til kronisk sykdom være i munnhulen?»

Kan årsaken til sykdom være i munnhulen?

Utenfor norges landegrenser finnes det mye med erfaring fra dyktige tannleger og leger på at det er tilfelle.

Jeg har erfart med meg selv, klienter og kolleger at en av de underliggende årsakene til alvorlig sykdom kan sitte i tennene. En av årsakene til langvarig utmattelse kan være sykdom i munnhulen.

Når jeg hjelper med mennesker med å komme ut av den nedadgående spiralen av slitenhet og kronisk stress arbeider vi med de underliggende årsakene til problemene. Det kan være gjennom individuell veiledning og coaching eller seminarer.

Det er ofte både fysiske, metafysiske, mentale og emosjonelle komponenter som er viktige å arbeide med for å finne løsninger for å komme ut av langvarig utmattelse eller andre komplekse problemer. I mine øyne er det viktig å finne helhetlige løsninger som varer over tid.

Dybdekunnskap

En viktig del av de underliggende fysiske årsakene til kronisk sykdom kan være problemer i munnhulen. Det er flere dyktige mennesker med lang erfaring som har dokumentert sammenhengen mellom munnhelse og ulike sykdommer og helseplager.

En av disse er min lærer og mentor Pål-Esben Wanvig, som har skrevet en veldig interessant artikkel om munnhelse i relasjon til alvorlig sykdom. Den finner du her:

https://www.wanvig.no/alvorlig-sykdom-kan-sitte-i-tennene/

Han har også intervjuet en av Europas fremste tannleger på fagfeltet, Dr. Gunnar Reifert, det kan du se her:

https://www.wanvig.no/videointervju-2-med-dr-gunnar-reifert/

Tannlegen arbeidet på en av Europas mest suksessfulle klinikker innen biologisk medisin. Pål-Esben var til behandling ved klinikken og har dokumentert sin erfaring.

Han intervjuet også legen Dr.Med Thomas Rau som er en av verdens ledende leger innen biologisk medisin med særdeles interessant erfaring, kunnskap og perspektiv på kroniske sykdommer. Du finner det her:

https://www.wanvig.no/paracelsus/

 

Helseflyktning og tannlegen jeg benyttet

To ganger har jeg vært helseflyktning til Tyskland for å løse problemer i munnhulen. En av symptomene på disse problemene var kroniske nervesmerter i halve ansiktet. Det har vært langvarige og intense smerter.

Så vidt jeg vet eksisterer ikke diagnosen i Norge og norske tannleger har derfor ikke lov til å behandle dette.

I Tyskland kaller de dette for NICO (neuralgia inducing cavitational osteonecrosis). Et annet navn er cavitational osteonecrosis, som er de samme problemene med dødt benvev i kjeven men uten smerter.

Tannlegen jeg brukte i Tyskland, Dr. Dominik Nischwitz, er en av de fremste ekspertene på behandling av NICOs.

Han har mye erfaring, samarbeider med både leger og tannleger og utdanner andre tannleger i hvordan behandle NICOs på en trygg og effektiv måte. Boka hans er kommet ut på engelsk nå – du finner den her!

Her finner du video hvor Dr. Dominik Nischwitz beskriver hva en NICO er:

https://www.youtube.com/watch?v=woJFVId77lc&t=1s

Du finner hjemmesiden til klinikken hans her:

https://www.dnaesthetics.de/?lang=en

Ønsker du å lytte til epoisoden med Ingefær podcast med Sara Lossius og professor Bente Brokstad Herlofson finner du den her:

https://saralossius.no/2019/10/21/ingefaer-episode-146-sunn-munn-god-helse/

Hvorfor dele alt dette?

Tidligere har jeg skrevet flere innlegg om munnhelse, og det kommer inn mange spørsmål angående temaet.

Spesielt om klinikken, hvordan finne løsninger og mer informasjon om temaet.

Nå har du et bibliotek du kan starte din research i forbindelse med sunn munn, god helse. Kanskje du oppdager at årsaken til alvorlig sykdom kan sitte i tennene.

Det er behov for å dele informasjonen, slik at du kan ta egne valg angående din helse. Det er ditt liv og din kropp.

Selv om vi har et av verdens beste helsevesen, har jeg erfart at løsningene ikke alltid finnes innenfor Norges landegresner slik regelverket og kunnskapen er i dag.

I dag hjelper jeg andre mennesker med å komme ut av denne nedoverspiralen av helseproblemer. Det gjør jeg ved å dele kunnskap og informasjon på min hjemmeside, facebook og instagram.

Også gjennom individuell veiledning og coaching, foredrag, kurs, yoga og komplementær behandler. For meg har det vært superviktig å ha noen som har sett det hele bildet og hatt styringen på den rød tråden gjennom hele min prosess med å komme tilbake til livet! Kjenner du behov for min hjelp? Ta kontakt her.

Det å finne løsninger på problemer i munnhulen har vært en av de viktigste fysiske løsningene jeg har funnet på mine helseproblemer. Det har vært en viktig del av (men ikke hele bildet) for å komme ut av den nedadgående spiralen med utmattelse, kroniske smerter og manglende fremtidshåp.

Share This