Noen dager setter stresset seg skikkelig… skuldrene blir dratt oppetter ørene, musklene spenner seg og tankene raser. Det er som om hver eneste lille celle i kroppen bevrer av anspenthet og stress.

Slik er det iallfall for meg noen dager!

For noen år siden var jeg nesten konstant i denne tilstanden av aktivering og stress.  

9 på stresskalaen!

For noen år siden spurte min lærer og mentor, Pål-Esben Wanvig: «hvordan står det til med stressnivået ditt da?»

Dette var på en tid hvor jeg fortsatt var veldig syk, ikke kunne delta aktivt i livet og følte meg konstant utmattet.

«Fra 1-10 hvor en er ingenting stress og ti er stressa hele tida, hvor befinner du deg Mari?»

Uten å tenke så mye glapp det ut av meg 9!

Kjenner du på et høyt stressnivå og at kroppen aldri helt klarer å lande… da kjenner jeg godt til hvordan du har det!

En 9er på stresskalen er kronisk aktivert modus så og si hele døgnet… også sovende. Jeg registrerte fortsatt smerter gjennom natten og sov dårlig. 

Jeg savnet å bare kunne ligge på soafen og kjenne kroppen slappe av. Eller virkelig være tilstede i en samtale med en venn. Eller ikke tro det er en krise rett rundt hjørnet og gå i alarmberedskap om telefonen ringer. 

Konsekvenser av kronisk stress

Med et kronisk høyt stressnivå var ikke kroppen min i stand til å reparere og regenerere seg selv.

Når koppen ikke klarer å komme inn i det parasympatiske nervesystemet, kan den heller ikke lade opp batteriene og gjøre helbredende arbeid. Den har ikke ressursene til det!

Det parasympatiske nervesystemet er det rolige nervesystemet. I yogatimer kaller jeg det for bremsen.

Det sympatiske nervesystemet er gassen – hvor vi er når vi trener, jobber, produserer og er aktive! …når det er overaktivitet i det sympatiske nervesystemet over tid er vi i kronisk stressa modus.

Da er kroppens evne til fordøyelse, reparasjon, avgiftning og hvile redusert. Går vi for lenge i denne modusen vil vi etterhvert komme på etterskudd i forhold til god helse! …både fysisk, mentalt, emosjonelt og spirituelt. 

Slitenhet og utmattelse

 Vi har alle opplevd hvordan lunta kan blir kort når vi er sliten og stressa over lenger tid. Eller kanskje magen slår seg vrang… eller forkjølelsen kommer snikende litt for ofte. 

Når nervesystemet er i ubalanse over lenger tid er en av de vanligste konsekvensene jevnlig slitenhet… og vi lever i et samfunn som oppfordrer til kronisk ubalanse i nervesystemet og et konstant høyt aktivitetsnivå.

Kanskje det er en sammenheng?  

Kronisk stress kan føre til blant annet krosnisk slitenhet, utbrenthet, hukommelses- og konsentrasjonsproblemer, søvproblemer, problemer med hjertefrekvens og høyt blodtrykk, svimmelhet, depresjon, hodepine, fertilitetsproblemer… og en rekke andre former for kronisk og degenerativ sykdom. 

En vei ut?

Når kroppen har vært i ubalanse og stressa modus over lang tid – da er det ikke bare til å knipse i fingrene og fikse det over natten. Det er ikke bare til å skru av bryteren og slappe av! 

Kroppen og hodet trenger kunnskap, verktøy og tid til å lære seg en ny tilstand.

Min kropp var så vant til kronisk aktivert og stressa modus at den veldig fort fant veien tilbake dit! Jo lenger tid vi har vært i kronisk stress – jo større impulser trenger kroppen for å lære seg balanse igjen. 

Det kan ta litt tid og innsats – men det er SÅ verdt det!

Gleden på andre siden er vakker… og det kan føre til positive forandringer på flere områder av livet! ..både i forbindelse med fysisk, mental, emosjonell og spirituell helse!  

Hvordan?

Kanskje litt for mye stressa modus gjelder deg – hvor starte?

AKKURAT NÅ: sett deg godt til rette og rett oppmerksomheten mot pusten din. Se om du kan føre pusten litt lenger ned i magen og gjøre utpust litt lenger enn innpust.

Gjør dette i 2 minutter og du har gjort en veldig god start til mindre stress som du kan starte NÅ!

En prosess!

I løpet av de neste ukene kommer det en artikkelserie om hvordan få kontroll på stresset! Med kunnskap, verktøy og tips som kan brukes i hverdagen. 

På denne måten kan nye ting testes ut steg for steg – og se hva som passer for deg. 

Artiklene publiseres annenhver uke på mandager. Mellom artiklene legges det ut en yogatime som også kan hjelpe med å redusere stress og bekymringstanker. Ønsker du beskjed når en ny artikkel kommer? Klikk her.

Utålmodig etter å komme i gang?

Test ut disse lydfilene – som kan hjelpe med å komme inn i litt mer avspenning og hvile.

Share This