Nå er det snart tid for store nyttårsforsetter og endring av liv! Nyttårsforsetter…som kanskje ikke varer til neste år? …i juletida bruker jeg litt tid til refleksjon og tanker om året som kommer. Jeg forsøker å legge lista til et gjennomførbart nivå og legge merke til hva jeg virkelig trenger. 

Dette året ønsker jeg å stresse ned! Stressnivået er fortsatt ganske høyt… og det hindrer meg i å være tilstede i hverdagen, regenerasjon og bygge opp ressurser. 

I vårt samfunn er vi lært opp til å være maskiner som skal funksjonere. Prestere. Skape resultater og være effektive. Perfeksjonere og bli stadig bedre. 

Jeg tror dette bare en liten del av oss. Hovedsakelig er vi mennesker med følelser, tanker, gode og dårlige dager. Jeg tror jaget etter å funksjonere skaper mye stress… og dytter vekk vår virkelige natur. For å redusere stress ønsker jeg å invitere inn disse delene av meg selv i det nye året. Den menneskelige siden av meg, som er mye mer enn bare en funksjon. En tittel. Eller perfeksjon. 

Hva mer?

Noen ganger er det behov for omstilling. Åpne opp for noe nytt som kan føre til forbedring. For eksempel et nytt år… Tidligere i år (…i 2017) var jeg gjennom en operasjonen av kjevebeinet. I den forbindelse hadde jeg behov for en omstilling, og gi meg selv muligheten til å gå inn i rehabiliteringen med avspenning og ro.

Ved juletider bruker jeg tid på å tenke over året som har gått og det nye som kommer. Jeg stiller spørsmål til meg selv og tenker… har du noe som er viktig å reflektere over? Etter 5 år med sykdom, stiller jeg meg nå et viktig spørsmål.

Hvem er jeg uten sykdom?

Jeg har levd hele mitt voksne liv i sykdom… da kan det være vanskelig å skille – hvem er jeg uten sykdom? Sykdommen har vært styrende for livet… hva jeg har gjort og ikke gjort, tenkt og tatt hensyn til.

Hvordan kan jeg gå tilbake til livet – uten at de samme gamle mønstrene gjentar seg? …som var en av årsakene til at jeg ble syk! Jeg har ikke lyst til å gå tilbake til perfeksjonismen, jaget og hele tiden presse meg selv litt til.

Jeg ønsker å være et menneske med tanker, følelser, gode og dårlige dager! 

…tid til å bare være menneske

Hverdagen går ofte i travle gater og med kaostanker. Det ene og det andre må gjøres, fikses og ordnes. Når tok du sist vare på deg selv?

I det nye året har jeg fått en øvelse… chillout! Kunsten å gjøre ingenting. Gi meg selv tid til å bare være et menneske. Bare være til. 

Jeg har allerede testet ut øvelsen, og det er skikkelig vanskelig! Har du prøvd? …å bare sitte på sofaen og gjøre ingenting? Ingen telefon, TV eller musikk. Jeg blir småstressa og det klør i fingrene etter noe å gjøre!

…dette kan bli en spennende reise til neste år! Målet er å redusere stressnivået og gi meg selv muligheten til å bare være et menneske. Med de følelsene jeg har akkurat nå, la tankene svirre og se humla suse. Det motsatte av perfeksjonisme og det evige jaget? 

Stresse ned med ingenting? 

Et litt annet fokus

Hvorfor forvente et annet resultat når vi fortsette å gjøre det samme? …noen ganger trenger vi å gjøre endringer, for å få et annet resultat. Kanskje det er tid for å være et menneske, og ikke forvente en maskin eller det perfekte?

Lenge fortsatte jeg å presse meg selv… men jeg ser at det ikke er en god vei til bedre helse. 

I det nye året ønsker jeg derfor et litt annet fokus og perspektiv. Vil du være med å stresse ned meg ingenting og gi oss selv tid til å bare være menneske?    

 

«It doesn’t interest me what you do for a living.

I want to know what you ache for

And if you dare to dream of meeting your heart’s longing”

Utdrag fra Oriah Mountain Dreamer

Share This