Tanker på høygir og anspente muskler

For noen år siden levde jeg med et kronsik høyt stressnivå. Det var vanskelig for meg å slappe av. Tankene gikk på høygir og jeg følte mye uro i kroppen.

Dette påvirket også pusten. Jeg gikk til legen fordi det var så ubehagelig å føle at jeg ikke fikk inn nok luft i lungene. Pusten var høyt i brystet og relativt kort. Jeg følte på spenninger i øvre del av magen og at jeg kjempet mot meg selv.

Pusten er den eneste måten vi mennesker kan påvirke det autonome nervesystemet direkte (mer om dette i neste artikkel, hvor vi tar et oversiktlig dyptykk i nervesystemets relasjon til stress).

Derfor er pusten et glimrende sted å starte for å ta kontroll over stresset, som er helt GRATIS og kan brukes for å få restulateter NÅ.

I artikkelserien «ta konrtoll over stresset» er dette den første. Pusten er selve grunnmuren!

Pusten som GRUNNMUR

Pusten er for meg selve grunnmuren i det å finne mer balanse og få kontroll over stresset.

Paracelsusklinikken er en av Europas mest vellykkede klinikker innen biologisk medisin. Der blir alle pasienter sendt til en lege som er spesialist på det autonome nervesystemet og stressregulering. Pasientene får opplæring i hvordan de kan påvirke det autonome nervesystemet gjennom brukt av riktig pust.  

Årsaken til at alle blir sendt innom denne avdelingen er at all annen behandling fungerer bedre (inkludert tradisjonell skolemedisin) når pasienten har evne til å balansere nervesystemet!

Uten at kroppen har mulighet til å roe seg ned, kan heller ikke kroppens systemer for regenerasjon og helbredelse fungere optimalt.

 

Selvregulasjon

Les mer om Paracelsusklinikken og hvordan de hjelper pasienter til mer indre balanse her. På samme siden finner du et interessant intervju med meg, som er gjort av mine lærer Pål-Ebsen Wanvig, i forbindelse med kunsten å regulerer seg selv… som fører til mindre stress! 

Gjennom mer enn 25 år utviklet Prof. Dr. Med. Thomas Rau Paracelsus klinikken i Lustmühle i Sveits til å bli en av de mest vellykkede klinikkene innen helhetlig / biologisk medisin i Europa. Klinikken diagnostiserer og behandler klienter som er alvorlig syke og som ofte har prøvd «alt» før de kom i kontakt med klinikken. Dr. Rau og hans medisinske team har behandlet mer enn 30 000 pasienter fra 80 land for alvorlige sykdommer de siste årene – ofte med stor suksess (ref. Pål-Esben Wanvig – https://www.wanvig.no/paracelsus/)

 

Hvordan aktivere pustens magi?

For å ta redusere stress er pusten vårt aller viktigste verktøy… og noe vi må gjøre uansett! Så hvorfor ikke puste på en måte som er helsebringende og stressresuerende?

Følg oppskriften nedenfor eller bli med på en felles pusteøvelse mot stress i videoen!  

#0 Legg en hånd på nedre del av magen, rett under navlen.

#1 Legg den andre hånden rett under brystbeinet, på øvre del av magen

#2 Pust inn i begge hendene samtidig

#3 Forsøk så godt du kan å pust inn i begge hendene samtidig. På utpust gir du slipp

#4 Forsøkt så godt du kan å gjøre utpust litt lenger enn innpust

#5 Finn en rytme på pusten som fungerer for deg akkurat nå, men gjør den så rolig som mulig

Nytt pustemønster

I begynnelsen kan det være uvant for kroppen å trene opp et nytt pustemønster. Gjennom mange år med ubalanse i pusten og emosjonelle belastninger og traumer kan pustemuskelen (diafragma) bli anspent.

Da kan det føles ubehagelig i begynnelsen å trekke pusten dypt. Noen kan også oppleve svimmelhet eller ubehag. Gi deg selv isåfall litt tålmodighet og ta steg for steg inn i et nytt pustemønster.

Ditt tempo og din rytme!

Dette med nytt pustemønster er noe som ofte må trenes opp, hvor du bokstavelig talt trener opp en ny muskel. Hvor det ofte er behov for å løse opp i spenninger og gi muskelen tid til å tilvenne seg litt nye forhold. Det er viktig at du finner ditt tempo og din egne rytme i pusten. 

yogatimer og i behandlingspraksisen kombinerer jeg det å lære menensker å puste riktig med behandling av pustemuskelen for å løse opp i de underliggende årsakene til anspenthet og blokkeringer i muskelen.

Da går prosessen ofte mye raskere og det er lettere for kroppen å gi slipp på spenninger i pustemuskelen.

Mer balanse og indre ro

For å redusere stress gjennom pusten som verktøy, kan være en god ide å sette av to minutter om dagen til bevissthet rundt egen pust.

Gjør pusteøvelsen som beskrevet ovenfor slik at du gradvis kan endre pustemønsteret som igjen vil påvirke det autonome nevesystemet! Det vil hjelpe med å skape mer balanse, stresse ned og finne mer ro.

Dyp pust kan også hjelpe på MANGE andre områder! Noen eksempler er emosjonell og følelsesmessig balansering, bedre evne til å tenke klart og ta mer gjennomtenkte avgjørelser, mindre smerter i muskler og økt følelse av tilstedeværelse.

Ta med pusten inn i hverdagen

Kunsten er å ta med denne dype pusten mer og mer inn i hverdagen.

En av mine utfordringer hvor jeg fortsatt har et mye høyere stressnivå enn det jeg ønsker er når jeg arbeider på PCen. Da blir jeg fort stresset og anspent. Når jeg skriver denne artikkelen øver jeg meg på å fortsatt ha en god og dyp pust når jeg sitter foran skjermen.

Ønsker du fortgang i prosessen med å balansere nervesystemet kan det være lurt å bringe oppmerksomheten til pusten mer enn en gang om dagen i en pusteøvelse.

Hvordan?

Finn en trigger i hverdagen for å bringe oppmerksomheten til pusten din.

I mitt nåværende prosjekt for å balansere nervesystemet enda mer er denne triggeren når jeg setter meg ned foran PCskjermen.

Det kan for eksempel være hver gang du går på do. Eller drikker litt vann eller en kopp kaffe. Eller sett en varsel på telefonen en gang i timen.

Når du enten hører varselet på telefonen eller drikker en kopp kaffe rett oppmerksomheten mot pusten. Gjør det noen sekunder for å minne om en dyp og god pust for å redusere stress!

Jeg elsker å høre fra dere! Legg gjerne igjen en kommentar eller ta kontakt om du har noe på hjertet.

Falt artikkelen i smak? Jeg setter så stor pris på det om du ønsker å dele den videre til noen som kan ha behov for kunnskapen og verktøyene.

Share This