«Look deep into nature and you will understand everything better.»

Albert Einstein

Hvorfor er naturen viktig? Hva er naturens rytmer? …og min erfaring med naturen som hjelper i en lang rehabiliteringsprosess fra kronisk utmattelse, mørke og smerte. 

Totalkollaps

Når jeg kollapset med utmattelse i 2013 bodde jeg midt i Oslo sentrum. På Grønland. 

Jeg hadde søkt meg inn på studier for høsten, men følte jeg ikke fant rett vei og det jeg virkelig hadde lyst til.

Derfor takket jeg nei til studieplassen og skulle jobbe et år istedenfor. 

Når jeg gikk til T-banen var det høyblokker og asfalt. Musikken dundret i ørene og jeg oppdaterte meg på dagens nyheter. Jobben var i et betongbygg, inne på et lite kontor uten vinduer og irrgrønne vegger.

Arbeidsdagene var lange inne på det lille kontoret. På vei hjem gikk jeg ofte innom Kiwi og kjøpte frossenpizza. Jeg var for sliten og sulten til å lage mat. Når pizzaen var ute av ovnen kollapset jeg i sofaen foran TV. 

Det var heller unntaket at jeg hadde overskudd til trening eller sosiale aktiviteter i hverdagen. 

Jeg følte meg tom innvendig og savnet retning i livet. 

Et stort mørke

Etter jeg kollapset ble dette tomrommet inne i meg til et stort mørke. 

Når utmattelsen virkelig hadde grep rundt meg var jeg omtrent 20 timer i døgnet sengeliggende. Jeg hadde ikke kapasitet til å delta i livet. Hverdagen var fylt med smerter og jeg følte meg som en skygge av meg selv. 

Det var store mengder frustrasjon, usikkerhet og frykt for fremtiden. Kan jeg noen gang delta i livet igjen? 

Med mangel på økonomisk støtte fra Nav og uten kapasitet til å ta vare på meg selv og hverdagslige gjøremål som å handle mat, dusje og spise flyttet jeg hjem til mamma og pappa. Jeg var nådd kjelleren under kjelleren i et stort svart mørkt hull.  

«Only when the last tree has died and the last river been poisoned and the last fish been caught will we realize we cannot eat money» ~ Cree Indian Proverb

Rehabiliteringsprosess

Det har vært en lang reise fra dette mørket og tilbake til å delta i livet igjen.

Rehabiliteringsprossesen har inneholdt flere komponenter. Det har ikke vært noe quick fix løsninger eller snarveier. Jeg har gått veien steg for steg med stor innsats, målrettet arbeid og en god dose tålmodighet. 

Dette beskriver jeg i flere artikler blant annet «er det fysisk eller psykisk?» og «sunn munn – god helse». I kommende artikler blir det mer innsikt, kunnskap og erfaringer i min reise. 

For denne artikkelen er det en puslespillbrikke som er tema. Dette har vært en sentral puslespillbrikke hvor alle andre brikker er sentrert rundt. Det høres kanskje litt rart ut – men naturen er denne sentrale brikken. 

Når jeg bodde i Oslo hadde jeg en indre lengsel etter naturen. Jeg var lei av høyblokker og asfalt. 

De siste årene har jeg studert naturens rytmer. For hva viser den egentlig?

Hør mer om erfaringen til Yasmine og Mari om å bruke naturen som inspirasjon og trærne som visdomskilde.   

Naturens rytmer

At det er like viktig med hvile som aktivitet. Med for høyt stressnivå over tid kommer det en kollaps på en eller annen måte. Det er behov for god søvknvalitet slik at kroppen kan regenerere seg og hvile. 

Naturen viser også at det er behov for sommer… utfordre kroppen og fysisk aktivitet (eller trening). Finne balanse mellom stress, belastning og regenerasjon.

Den viser gjennom høsten at det er behov for å gi slipp på det vi ikke lenger har behov for. For meg var noe av det vanskelgiste å gi slipp på et parforhold som etterhvert ikke var bra for noen parter. 

Våren er like viktig med å så nye frø… planlegge og legge til rette for at ting kan blomstre om sommeren!  

Balanse

Naturens rytmer kan veilede oss til å forstå balansen mellom belastning og regenerasjon. Hvorfor dette er så viktig i en rehabiliteringsprosess og for å forebygge tilbakefall.

Kjemper vi mot våre egne naturlige rytmer er det lett å presse seg for langt, gå inn i kronisk stressa modus og aldri helt bygge opp kroppens ressurser til å reparere seg selv.   

Denne turen var mye lenger enn jeg forventet, og frykten for å presse meg selv for langt (ref. sommerens kvaliteter) dukket opp igjen. Kunsten har for meg vært å finne mer tilbake til den berømte balansen – og etterhvert som kroppens ressurser har bygd seg opp tåler den også mer belastning! Med bratte bakker og nydelig utsikt. 

Hvordan hjelpe deg selv med naturen rytmer?

I denne artikkelen er det noen ideer om hva de ulike årstidene står for og hvorfor de er så viktige. Et godt sted å begynne kan være å se på hvor det er for mye stress i livet? Stresset representerer sommeren… og det er kanskje behov for litt mer vinter og hvile.

Hvordan bringe inn mer hvile og avspenning i hverdagen? For meg er dette både yoga, meditasjon og Rainbow Reiki®… men kanskje det aller viktigste – naturen! 

Skogsbad

«Skogsbad – som rett og slett er å gå tur i skogen – kan bli en av det moderne menneskets viktigste metoder for å unngå stress, depresjon, frustrasjon, høyt blodtrykk og søvnproblemer. Moderne forsking har bekreftet en av sjamanismens mest grunnleggende manifest – det er naturen og Moder Jord som er våre viktigste helbredere.» 

Les hele artikkelen til Pål-Esben her, hvor han skriver mye interessant om hvordan skogsbad kan påvirke helsa og psyken vår! Han har også gode referanser til forskningsartikler.

Dette treet har fått navnet «den gamle mester» og er et mange hundreår gammelt eiketre. Stammen er fylt med stein for at det fortsatt skal stå oppreist, allikevel vokser det i sitt tempo og kommer med nye blader! 

Naturens visdom

For meg har naturen vært superviktig i min rehabiliteringsprosess. Det høres kanskje for simpelt ut til å gjøre godt i forhold til alvorlig sykdom… men det har hjulpet meg til mindre stress og tankekjør, økt tilstedeværelse og følelse av mening. 

I artikkelen om skogsbad refereres det til forskningsartikler om de mange positive effektene av å være ute i naturen – både på blodtrykk, angst og ME. 

Naturen har vist meg veien til grunnleggende forståelse av viktige puslespillbrikker i rehabiliteringsprosessen.

Jeg er en typisk sommer-person som presser på og stadig strekker strikken for langt. Mange ganger. Det har tatt tid for meg å forstå balansen mellom hvile og aktivitet… men naturen har vist veien.

Naturen kommer til å være med meg som en viktig læremester i de neste årene og vil fortsette å vise vei i dypere forståelse av hva livet egentlig handler om og hva som virkelig er viktig. 

Hva er ditt favorittsted i naturen? …og hva har den lært deg opp gjennom tiden?

Share This