I hverdagen kommer ofte ting på løpende bånd.
Tidligere gikk jeg fra jobb, til trening og møte med venner i et kjør. Fra matlaging, til vasking og facebook. Det skjedde noe hele tiden, kanskje du kjenner deg igjen? 
Kroppen og hodet var i GO-modus.

Kronisk aktivert modus

I artikkelen om det autonome nervesystemet (les den her), forklares dette som sympatisk aktivering.

Det vil si AKTIV modus.

Responsen på nervesystemet blir ofte forklart i bildet med tigeren som kommer etter deg. Fra historisk perspektiv har dette vært særdeles relevant for menneskekroppen.

I dag har vi ikke så mange fysiske tigere som utfordrer oss, men vi har et veldig aktivt stressende PÅ samfunn. I overført betydning har vi mange flere tigere løpende etter oss i dag i form av inntrykk, informasjon, telefoner som ringer, gjøreoppgaver, press, sosiale relasjoner, krav osv.

Hvordan ta en pause fra den virituelle tigeren?

Se for deg at tigeren kommer løpende i jungelen. Kroppen aktiverer seg og går automatisk inn i kampmodus for å overleve. Blodet går til musklene og stresshormoner pumpes ut. 

Pust, pause, hvile og meditasjon er viktig, men hvordan fungerer det om tigeren er på jakt?

Det er veldig vanskelig å komme inn i hvile om kroppen tror tigeren  jager deg!

For å balansere nervesystemet, stresse ned eller komme inn i dyp meditasjon er det derfor viktig å fortelle kroppen at tigeren er bekjempet – gjennom enten flukt eller kamp.

Det trenger ikke være mye – men en liten aktivering med å gå opp en bakke!

Aktivering før hvile!

For å fortelle kroppen at tigeren ikke er en trussel akkurat nå har vi behov for å aktivere kroppen. Det kan gjøres på mange måter, finn en som passer for deg!

Det enkleste er kanskje å løpe på stedet i 30 sek. Så raskt som mulig for å få opp pulsen.

Eller det kan være 30 sek på en boksesekk. Knebøy i litt rask tempo eller løp opp trappene et par ganger.

Er du i en situasjon hvor du er utmattet eller helt tom for energi, start på ditt nivå. Kanskje det er 10 sekunder med liggende boksing ut i luften. For en liten impuls om at tigeren er bekjempet og kroppen kan få lov til å slappe av!

Etter aktivering er kroppen klar for å stresse ned

Først etter aktivering av et eller annet slag… er kroppen klar for å deaktivere seg med hvile, dyp meditasjon eller avspenning. For å gå inn i parasympatisk modus og lade batteriene.

En liten mikropause i hverdagen kan for eksempel inneholde 30 sek aktivering med løping på stedet og deretter 1,5 minutt med fokus på dyp pust. Eller bare observere naturen, et tre eller menneskene rundt deg.

2 minutter for mer energi

Disse 2 minuttene noen ganger om dagen kan endre både fysisk og mental helse. Det har endret min hverdagen gjennom det siste året! Etter at jeg fikk denne oppgaven fra Dr. Alfred Lohninger, som er en av verdens beste leger innen chronomedisin.

Etter testing med autonome health som Dr. Lohninger har utviklet (en artikkel om dette kommer senere!) viste det seg at forskjellen mellom pulsen på dag og natt var for liten. Han fortalte at eneste måten å gjøre noe med dette på og redusere stressnivået er gjennom aktivering med fysisk aktivitet og deretter deaktivering med hvile.

Med en så liten investering har det hjulpet meg å stresse ned, balansere nervesystemet og bringe kroppen ut av kronisk aktivert modus. Jeg har økt kondisjonen, konsentrasjonen og redusert muskelsmerter.

Noe som fører til mer energi og overskudd i hverdagen!

Kanskje det kan hjelpe deg også?

Share This