Vi kjenner på kroppen når den er stressa. Legger ofte merker til det når menneskene rundt oss er i overaktiv modus. Vi vet mye om de negative konsekvensene av stress og dette er noe vi hører mye om.
Men hva er egentlig stress? Hva skjer i kroppen når vi er i kronisk aktivert modus? Og hvorfor er stress livsviktig og helt nødvendig for læring og utvikling?

Det autonome nervesystemet

Det autonome nervesystemet er direkte relatert til menneskers stressrespons.

Navnet autonome kommer av at vi ikke kan styre det med vår vilje. Denne delen av nervesystemet styrer hjerte, glatt muskulatur, mage-tarmkanalen og kjertler. Det påvirker hormonsystemet og immunforsvaret.

Det autonome nervesystemet (ANS) kontrollerer funksjonene til alle indre organer samt regulerer kroppsfunksjoner som for eksempel kroppstemperatur, hjertetakt, pustetakt, fordøyelse, spyttsekresjon, blodtrykk, urinering, seksuell opphisselse og utvidelse og sammentrekning av pupillene. (ref: Pål-Esben Wanvig, selvregulasjon)

Det autonome nervesystemet er delt inn i tre: det paraysmpatiske, sympatiske og enteriske nervesystemet.

GASSPEDALEN – det sympatiske nervesystemet

Mennesker har behov for stress. En enkel definisjon av stress finnes i det store norske leksikon: «stress betyr påkjenning eller belastning.» (ref. https://snl.no/stress)

Stress er ikke fienden! Den er en god venn som kan hjelpe og føre til utvikling og læring.

Gode venner er fantastisk. De er viktige deler av livet… med gode samtaler, latter og fellesskap. Men uansett hvor god venner vi er, har jeg behov for tid alene. Vi kan ikke være sammen hele tiden.

Stress er bra i riktige doser! Problemet er når det er på besøk for ofte.

Når vi er produktive, trener eller arbeider hardt er vi i sympatisk modus. Uten stress hadde vi ikke klart å lære, utvikle oss eller bli sterkere!

BREMSEN – det parasympatiske nervesystemet

Vi lever i et samfunn som oppfordrer til kontinuerlig aktivitet, vekst og produksjon. Dette aktiverer det sympatiske nervesystemet – BÅNN GASS!

Når kroppen er for mye i det sympatiske nervesystemet fører til at kroppen ikke har de ressursene den trenger til å reparere og regenerere seg selv.

Det parasympatiske nervesystemet er bremsen. Når vi finner avspenning, hvile eller en god natts søvn er vi i parasympatisk modus.

Det er når vi er i denne tilstanden kroppen kan sørge for avgiftning, reperasjon av indre organer, vedlikehold av hjernen, fordøyelse og reperasjon av tarmsystem, hormonbalanse og reperasjon og vedlikehold av en rekke andre viktige funksjoner i kroppen!

Uten at vi har tilstrekkelig med aktivering av det parasymptaiske nervesystemet vil vil komme på hæla i forbindelse med vår egen helse og kroppens reperasjonssystemer.

TARMEN – det enteriske nervesystemet

Tamsystemet og fordøyelse er så viktig for kroppen, at mage-tarmkanalen har fått et eget nervesystem som styrer dens funksjon. Mer om dette i en senere artikkel – og tarmens innvirkning på resten av kroppen. 

Tigeren kommer!

Vi har alle hørt den kjente historien om menneskers respons på tigeren.

Vi kan flykte, kjempe eller spille død.

Dette er en del av menneskers grunnleggende overlevelsesmekanisme og er relatert til det autonome nervesystemet. Når tigeren kommer er vi i full sympatisk modus for å overleve.

I dagens samfunn har vi mange flere tigere enn i tidligere tider!

Sett i symbolsk betydning og for kroppens nervesystem kan plingelyden for innkommende mail være en tiger.

Ringelyden på telefonen.

Et brev fra Nav. Sjefen som høyner stemmen. Nyhetssendingen. En artikkel i VG om at verden går under.

Når skittentøyskurven blir full

Se for deg en travel periode i livet. Husarbeidet har blitt satt på vent og nedprioritert over lenger tid. Ting begynner å hope seg opp.

Skittentøyskurven buler ut og blir oversvømt. Hybelkaninene flyr rundt som kjære husdyr. Kjøkkenbenken er full av skitne tallerkner og alle de rene står i oppvaskmaskina. Blomstene på trappa har visna.

Kroppen har det ikke noe bedre når den ikke får mulighet til å tilbringe tilstrekkelig med tid i parasympatiske modus! Viktige funksjoner spesielt i forhold til regenerasjon og reparasjon blir nedprioritert. 

Konsekvenser av ubalanse

Når vi har ubalanse i det autonome nervesystemet …med for mye aktivitet i den sympatiske delen blir kroppens avgiftningsprosessene nedprioritert. Fordøyelsen får problemer. Hormonene kommer kanskje i ubalanse.

Immunforsvaret blir svekket. Hjertet må arbeide hardere. Muskulaturen blir kanskje anspent.

Veldig mange av de kroniske plagene vi har i forhold til helsa er relatert til ubalanse i det autonome nervesystemet. Dette fordi det er grunnlaget for alle kroppens viktigste funksjoner!

Ubalanse i det autonome nervesystemet kan føre til degenerativ og kronisk sykdom.

Det kan for eksempel være kronisk utmattelse, utbrenthet, hukommelses- og konsentrasjonsproblemer, søvproblemer, problemer med hjertefrekvens og høyt blodtrykk, svimmelhet, depresjon, hodepine eller fertilitetsproblemer. (ref. https://www.wanvig.no/skogsbad-er-var-viktigste-medisin/)

Inspirasjon!

Denne kunnskapen er ikke ment for å skremme eller bringe frykt når vi er i stressa modus.

Når vi har innsikt i konsekvensene, kunnskap og verktøy for å gjøre noe med det – kan det gi inspirasjon og motivasjon til forbedring.

Uten at jeg var klar over hva kronisk aktivert modus gjør med kroppen og helsa, var det vanskelig å finne motivasjon til å gjøre noe med det. Jeg gikk i mange år i stressa modus!

Når vi skal lære noe nytt er en del av prosessen å falle tilbake til gamle vaner, gjøre feil og prøve igjen. Jeg opplever ofte å bli stressa… det er en del av livet, hverdagen og menneskelig responsmekanisme.

Hva nå?

Jeg håper dette ga et litt nytt perspektiv på stress, det autonome nervesystemet og konsekvensene av stress – både positive og negative!

Vi alle blir stressa.Det er viktig med belastning (stress) for å kunne vokse, lære og bli sterkere.

Det viktigste er å se hvordan vi kan finne balanse mellom det parasympatiske og sympatiske nervesystemet!

I forrige artikkel beskrives pusten som grunnmur for å påvirker det autonome nervesystemet og er et veldig godt sted å starte for å bringe mer balanse i kroppen.

Det er mange faktorer som påvirker det autonome nervesystemet.

I de neste artiklene kommer det flere verktøy, kunnskap og innsikt for å hjelpe kroppen og nervesystemet i mer balanse, som kan brukes i hverdagen – for å ta godt vare på helsa både fysisk, mentalt, emosjonelt og spirituelt.

Share This