Mange ganger har jeg forsøkt ¨å endre vaner eller komme ut av gjentakende problemer uten å lykkes. Det har vært repeterende tanker som at jeg ikke er bra nok, stresstanker og bekymringer.  

I løpet av min vei ut av utmattelse har det vært behov for flere justeringer på veien. Rehabiliteringsprosessen har inneholdt opp- og nedturer… hvor nye vaner og løsninger på gamle problemer har vært viktig. 

Jeg har ofte visst at det jeg gjorde ikke var bra for kroppen eller helsa, men hadde problemer med å endre meg.

Det har for eksempel vært avhengighet til snus, mexicansk fiesta som er min favoritt når det kommer til potetgull og kronisk høyt stressnivå. For et par år siden hadde jeg nok en gang presset meg selv for hardt (som er et av mine gjentakende mønster)… og endte 4 måneder på krykker!

Vi prøver ofte mange ganger å endre det vi ikke ønsker… men kommer ikke helt i mål! 

Hvorfor er det slik?

Når jeg ser på meg selv og andre mennesker gjelder dette mange. Vi forsøker å endre, men det er vanskelig!

Etterhvert begynner kanskje en kjent sirkel… med å forsøke endre, ikke få det til, bli skuffa og stressa, kanskje straffe seg selv på en eller annen måte… og kanskje det ender med å aldri forsøke igjen eller gå inn i samme sirkelen en gang til. 

Hva om det ikke er din feil?

Det kan være vondt å ikke få til de endringene vi lengter etter. Jeg har forsøkt på mange endringer, ikke fått det til og blitt superskuffa. Heldigvis har jeg hatt noen til å hjelpe meg opp igjen til et nytt forsøk!

Når jeg er superskuffa har jeg glemt at en del av det å gjøre endringer er å ikke få det til! En del av prosessen er å falle av sykkelen og forsøke igjen. Dette var spesielt utfordrende når jeg skulle lære å navigere rundt det svarte hullet med mørker og depressive tanker.

Jeg hadde heller ikke forstått hvordan hjernen fungerer når det kommer til å endre gamle mønster og problemer – og hvorfor denne kunnskapen er viktig i endringsprosesser. 

Uten dette vil de samme programmene fortsette å gå i underbevisstheten, og sannsynligheten er stor for å gjenta de gamle mønstrene vi ønsker endre. Et kjent mønster hos meg, som kanskje du kjenner igjen er kronisk stress.

Hjernen er programmert sånn!

Med kunnskap om hvordan hjernen fungerer… kan vi oppdage at det ikke er vår feil at endringer er vanskelig og vi ikke får det helt til! …og kan legge grunnlaget for å lykkes med fremtidige endringer. 

Menneskehjernen går på to grunnleggende programmer som har vært helt nødvendig for vår overlevelse.

Disse to programmene er

Repeterende programmer! Dette er hjernens sparebluss. Hjernen gjentar allerede innprogrammerte mønster, fordi det sparer energi og ressurser.

Beskyttelsesprogrammer! Dette programmet skal sikre overlevelse. Det skal beskytte mot farer og er ofte basert på frykt.

Disse to grunnprogrammene til hjernen er viktige årsaker til at det er vanskelig å bryte ut av gamle mønster! Med for eksempel å gjøre de endringene vi lengter etter… kanskje det er å forbedre kostholdet for mer energi, mer fysisk aktivitet eller endre vaner i forbindelse med søvn.

Når vi vet hvordan hjernen fungerer og forutsetninger for å gjøre endringer kan vi:

Kanskje straffe oss selv litt mindre (eller ikke i det hele tatt) for det vi ikke har fått det til så langt. Når vi ikke har innsikt i de grunnleggende mekanismene, er det veldig lett at disse to programmene overstyrer nye vaner på ren automatikk.

Når vi skal gjøre endringer av vaner eller bryte ut av gamle mønster er det viktig å være klar over grunnprogrammene til hjernen… og lære hvordan overstyre eller jobbe på lag med dem.

Hvorfor fokus?

En ting som er viktig for å håndtere disse to grunnprogrammeringene i hjernen er fokus.

Uten at vi har noe som hjelper oss med fokus vil de automatiske programmeringene til hjernen overta og si:

Sparebluss! Dette krever mye energi, la oss gå tilbake til sparebluss.

Overlevelse! Dette er endringer, og kanskje ikke så smart! La oss gå tilbake til gamle mønster.

Kanskje du kjenner det igjen?

Fokus betyr å ha oppmerksomhet rundt både det du ønsker å forbedre og hva som trengs å gjøre for å komme dit. En klar plan for å komme ut av gamle mønster eller dårlige vaner, og hva skal vi erstatte de med? 

Det kan være vanskelig å holde dette fokuset alene… rett og slett fordi vi er mennesker med disse grunnleggende programmeringene. En viktig brikke for å hjelpe meg med fokus har vært individuell veiledning.

Kronisk utmattelse

For å komme ut av utmattelse og store smerter i kroppen har det vært behov for endringer… jeg har jobbet intensivt med både de fysiske, mentale, emosjonelle og spirituelle årsakene til mine problemer.

Reisen tilbake til livet hadde vært umulig uten hjelp til å holde fokus på de riktige tingene. Hva er det behov for akkurat nå? Hva er det neste viktige steget? Hvor er den rød tråden? 

Jeg har stått fast så mange ganger… falt tilbake i gamle mønster og hatt lyst til å gi opp. 

Bryte ut av gamle mønster!

Rammeverket jeg har brukt for å ikke gi opp på veien og for å hjelpe meg med å holde fokus over tid er satt sammen av Pål-Esben Wanvig (min lærer og mentor). Det kan du få helt gratis her (det er et webseminar som kan sees akkurat når det passer).

Dette kombinerer jeg med å ha jevnlige veiledningsamtaler hvor vi kan diskutere mine fokusområder… hvorfor er dette viktig, hva er det behov for å gjøre og hvor jeg må å ha fokus for å komme dit!

Kombinasjon av verktøy

Denne kombinasjonen av kunnskap og verktøy har vært min grunnmur for å bryte ut av gamle mønster og problemer. I webseminaret er det tips om flere praktiske verktøy som kan benyttes i hverdagen!

Et godt sted å starte er å stille seg spørsmålet: hva er DET viktigste jeg kan gjøre akkurat nå for å ta et steg nærmere det jeg lengter etter? Svaret på dette spørsmålet er ulikt for alle… avhengig av problemet, situasjonen til hvert enkelt menneske og vår bakgrunn.

Ønsker du å gå dypere inn i dette eller har behov for hjelp? Da kan linkene nedenfor anbefales:

– Webseminar med Pål-Esben Wanvig – kunsten å nå dine mål.
– Kurs i Rainbow Reiki® 1. Grad som kan sette en turbormotor på hele prosessen!
– Informasjon om coaching og veiledning – individuell veiledning tilpasset din situasjon. 

Husk – det er ikke din feil når endringer går på tverke eller treninga stoppes 2 uker etter nyttår.

Den menneskelige hjernen er programmert sånn! …men det er mulig å arbeide på en smart måte med hjernens programmer, slik at de ikke ødelegger for etterlengtede endringer og nye veier!

Share This