En god venn av meg sa en gang «livet kommer i klumper!» og akkurat i juni har det vært slik for meg. Alt har kommet på en gang. Utfordringer, problemer, sykdom, store oppturer, mestringsfølelse og glede.

Etterhvert ønsker jeg å dele noen av disse erfaringene med dere.

For selv om det er vanskelige og utfordrende opplevelser, har jeg lært så utrolig mye. Som kan være verdifult for deg som leser. Du kan se frem til denne kunnskapen og viktige erfaringene i kommende innlegg!

Det er en ting jeg har lært, som jeg ønsker å dele med dere allerede i dette innelgget! Som er avgjørende for at jeg kan håndtere vanskelige stormer i livet. Min intensjon og ønske er at det også kan hjelpe deg i dine stormer. 

Bildet ovenfor er fra kurs i «ville vekster vandring»  i Huldrehagen. Som ble en helt fantastisk dag for meg.

Tilbake til livet – igjen

Gjennom en periode i juni, har jeg igjen vært paralysert sofaliggende. Uten evne til å gjøre annet enn å overleve. På de dårligste dagene klarte jeg å gå opp trappa hjemme to ganger i løpet av dagen, ved hjelp av en krykke. Og gode pauser i løpet av oppstigningen.

Min helse er ikke alltid like lett å forstå seg på. Noen dager kan du se meg i tipptopp form, og det kan virke som om jeg aldri har vært syk. Og iallfall ikke som jeg forsatt har problemer med helsa. Men tilbakefall er også en del av rehabeliteringsprosessen.

Den store forskjellen, er at tidligere var dette normal-tilstanden. Nå skjer det i korte perioder en gang innimellom. For hver gang, blir tiden mellom tilbakefall større. De gode periodene jeg har nå, var bare en fjern, fjern drøm for 2 år siden. 

Nyanser av grønt

Det er en ting som forundrer meg hver gang jeg kommer ut på andre siden av tunnelen, etter slike dårlige perioder. Da er det noe magisk som skjer. For hver gang jeg stabler meg selv opp på beina igjen, er det som å få livet i gave. 

Det er som å komme tilbake til livet igjen, og nok en gang føle solstrålene leke med huden. Vinden som stryker meg lett over pannen. Nyansene av grønnfarger som leker med øynene mine.

Og jeg føler en enorm takknemlighet. For både de vanskelige tingene i livet, det som er skikkelig bra og det som er sånn midt på tre.

Takknemlighet i stormen
Takknemlighet er for meg en av de viktigste årsakene til at livet ikke blir helmørkt i vanskelige situasjoner. Har du lagt merke til mennesker som viser takknemligeht?
Årsaken til at jeg kan benytte denne utrolige egenskapen til å føle takknemlighet i vanskelige situasjoner, er at jeg har trent opp denne evnen over tid. Også i perioder hvor livet er som å sveve på rosa skyer.
Selv når livet er mørkt, kan jeg ta frem denne lille solstrålen. Skape et annet perspektiv for meg selv, og se at det er ting i livet akkurat nå som jeg setter stor pris på. Som er lysglimt i hverdagen, selv om jeg står midt i stormen.
Sommerens gladnyhet er at også du kan trene opp din evne til å føle takknemlighet. Nedenfor finner du en helt egen takknemlighets-oppksrift, med hvordan du kan trene takknemlighet i hverdagen!
Slik at du kan trene opp denne evnen, og benyttet den både på godværsdager og når det stormer i livet.

Denne oppskriften har jeg fått av min lærer, Pål-Esben Wanvig. Allerede første kurset jeg deltok på, i Rainbow Reiki 1. Grad, lærte jeg om takknemlighet. Og dette er noe som er blitt brukt i spirituelle tradisjoner i tusenvis av år. Hvorfor ikke ta frem denne eldgamle visdommen igjen? Det er  visdom som har endre mitt liv, og som har gitt meg så mange unike muligheter, erfaringer og lysglimt. 

Hvordan trene takknemlighet i hverdagen?

Lag et takknemlighetsbibliotek

  • Sett deg ned og tenk gjennom ulike ting, situasjoner, personer, dyr eller annet du er takknemlig for! Det kan være små ting (eks. lukten av din favorittblomst) eller store ting (eks. når du fikk barn eller bestod eksamen).
  • Noter 5 ulike takknemlighets-situasjoner. Beskriv situasjonen med noen linjer og benytt gjerne bilder.
  • Ha dine notater lett tilgjengelig i en bok, på PCen eller mobilen.

Daglig takknemlighetsøvelse

  1. Sett deg godt til rette i en stol eller i skredderstilling, og rett din oppmerksomhet mot pusten din. Legg merke til hvordan du puster inn og ut. Hold oppmerksomheten mot pusten din i 1-2 minutter.
  2. Plukk ut en situasjon fra ditt takknemlighetsbibliotek.
  3. I ditt sinn går du inn i denne situasjonen, og gjør en VAKOG beskrivelse av situasjonen du befinner deg i:

Hva hører du? Hva lukter du? Hva smaker du? Hva føler du? Hva ser du?

  1. Vær i denne situasjonen og la deg selv bli berørt av den. La takknemligheten fylle brystkassen din. Kanskje denne sprudlende følelsen sprer seg ut til resten av kroppen din også?
  2. Vær i denne situasjonen i 5 minutter. La hjertet ditt bli berørt.

Hvorfor føler jeg ikke takknemlighet?

Når du først starter å gjøre denne enkle øvelsen, kan det være at du føler velig lite takknemlighet. Mange av oss som lever i dagens samfunn, har lært å distansere oss fra våre egne følelser. Og denne evnen kan ta litt tid å bygge opp igjen. Men det er mulig, også for deg.

Dersom du invisterer 5 minutter på daglig basis til denne øvelsen, vil du garantert oppleve positive endringer i ditt liv! Og jeg ser stort frem til å høre om dine erfaringer med denne enkle øvelsen 🙂 

Jeg har med takknemlighet opplevd å stå mer stødig når det stormer rundt meg og livet er vanskelig. Jeg setter mer pris på de fine dagene fylt med solskinn. Jeg legger merke til de små, vakre øyeblikkene i hverdagen. Takknemlighet har ført til verdifulle samtaler med andre mennesker. En mer avslappet hverdag. 

…og denne listen kunne vært mye lenger! 

Fra dypet av mitt hjertet, håper jeg du ønsker å teste ut om dette kan være noe for deg. Sett visdommen ut i live, og se hva som skjer. Kanskje venter det noe spennende rundt neste sving?

En av mine livsoppgaver er å dele min kunnskap, erfaring og visdom. Slik at du som leser det kan benytte det i ditt liv, til å skape et mer lykkelig og meningsfylt liv for deg selv.

Gjennom min egen erfaring, medstudenter, kolleger, studenter og klienter – har jeg observert hvordan livet kan endre seg. Selv gjennom helt enkel livsfilosofi og øvelse som beskrevet ovenfor.

Har du erfaring med takknemlighet?

Bruk gjerne kommentarfeltet, jeg elsker å høre fra dere! 🙂

Ønsker du å lære mer om takknemlighet? Rainbow Reiki 1. Grad er en strålende mulighet for akkurat det! 

Share This